Movement Nature Ment

Pomoću tjelesnog pokreta možemo suzbiti štetne navike koje postoje u našoj podsvijesti. Tako se  u živčanom sustavu pobuđuje  prvotna mudrost koja mu omogućuje ispravljanje  vlastitog djelovanja. To je proces ponovnog učenja neuromotornih funkcija odrasle osobe kako bi se ostvario onaj neiskvareni sklad, učinkovitost i lakoća.
Taj proces nadogradnje već postojećih navika sam po sebi pomlađuje.  Razna ograničenja u kretanju, degeneracije i bolovi  uzmiču pred prirodnim znanjem  o usklađivanju pokreta  što nas vodi  putem samorazvoja.

MOVEMENT NATURE MENT, BY RUTHY ALON

Priroda kretanja
Kretanje, suština življenja

Kretanje je odraz ne samo  vašega zdravlja, nego i vaše cjelokupne osobnosti i načina kako vidite svoje mjesto u svijetu.
Svjesnost kroz pokret  je metoda kojom vam se vraća vaše urođeno pravo da se prirodno krećete s lakoćom i ugodom. Bez obzira tko ste, u kakvom se stanju nalazite i kakva vam je osobna povijest, uvijek možete naučiti kako unaprijediti kvalitetu svojeg djelovanja.
Moše Feldenkrais, izraelski doktor fizike,  majstor džuda, četrdeset je godina promišljao  metodu kako poboljšati  ljudsko djelovanje. Preko dvadeset godina Ruthy Alon  bila je njegova učenica i onda nastavila njegovim putem čiji je cilj dovesti ljude u stanje prirodnog kretanja.
Prirodno kretanje proizlazi iz harmonične usklađenosti pokreta koje doživljavamo  sigurnim i udobnim.
Prema Feldenkraisovoj metodi Svjesnost kroz pokret, kada naučite svoj izvorni način kretanja, oslanjate se na vlastitu svjesnost, isključivo ljudsku sposobnost da se zamišljaju najsitnije pojedinosti onoga što činimo. Dok se krećete, vi slušate ono što se u vama događa, promatrate fine promjene koje označavaju velike razlike.  Razvijate osjećaj za ono što je najbolje za vas, učite kako sebi postavljati pitanja, a odgovori vam dolaze iz vlastite nutrine.
Kroz jedan autonomni, a ne oponašateljski proces učenja, tjelesni napor uključen u učenje je minimalan, jer vi zapravo vaše sposobnosti ulažete u poboljšanje kvalitete kretanja. Koristite vlastite osjete kako biste otkrili veze i međusobne odnose unutar sebe. Istražujete različite neuobičajene načine i potičete svoj živčani sustav da poboljša vaše navike.
Vi ste poput djeteta na golemom igralištu punom nepoznatih igara i potaknuti znatiželjom birate za svoje tijelo najprofinjenije igre, te učite kako upravljati svojim pokretima.
Istražujući različite mogućnosti vezane uz neku funkciju, novim izborom obogaćujete svoj jezik pokreta.

OD LEŽANJA DO SJEDENJA
„Spirala odgovor na gravitaciju“

Kako iz ležećeg položaja prelazite u sjedeći? Kako podižete svoju težinu s poda? Kako se nosite s gravitacijom, a da istovremeno to bude udobno i učinkovito?  Upućujemo  vas da tražite najlakši prijelaz, koristeći se mudrošću spirale. Najprije učite kako postupati sa sobom kao s loptom i istražujete kako se valjati. Dopuštate da vas zamah valjanja postepeno i s lakoćom  podiže sa zemlje, a da pritom ne stradava vrat i ne trpe leđa.  Disanje ostaje pravilno.
Kad  jednom prihvatite ideju rotacije i okrenete lice zemlji, te časkom  prestanete kontrolirati svijet, neprekidna spirala  podići će vas s lakoćom. Podizanje u sjedeći položaj postaje vam lako. Jedino nije lako odbaciti uvjerenje da ustajanje  treba biti teško.  Pomoću metode Svjesnost kroz pokret možete se vratiti k sebi  i povjerovati u mogućnost lakoće življenja, prihvatiti da je lakoća ispravna i osjetiti da ono što je ispravno jest i ugodno.

SAVIJTE TIJELO
„Mudrost ravnoteže između  trbuha i leđa“

Taj jednostavan  pokret  približavanja glave koljenima daje vam priliku da otkrijete podjelu rada između vaših leđa i trbuha. Kada odbacite ideju da je rad s tijelom postizanje postavljenih ciljeva-u ovom slučaju dovođenje glave do koljena i kada se prestanete odnosite prema pokretu kao da je zapravo riječ o vježbi koju mehanički izvodite što više puta možete, tada shvatite ključ funkcioniranja.  Osluškujete odnos između svojih leđa i tla.  Kako na njega utječe vaše disanje? Koristite se rukama  kako biste uvježbali leđa da se samostalno kreću, a da pritom ne uzrokuju napetost u trbuhu.
Polako,  malo pomalo, približavate glavu i koljena, a onda ih razmičete, a pritom ne žrtvujete osjećaj ugode. U tom području ugode otkrivate da je moguće saviti leđa , a da trbuh ne pati, a možda ćete saznati  kako  je moguće priključiti glavu koljenima, a da trbuh ostane mekan i da diše. Mekani i  nesputan trbuh ne zaustavlja unutarnji životni proces i ne smeta radu leđa koja rade bez otpora, a kralježnica se slobodno poravnava  s tlom.
Podizanje glave koljenima  možda doživite kao prirodno klupčanje kojim štitite mekan i ranjiv trbuh i prisno ga zaklanjate, dok vanjskom svijetu izlažete jaka i pouzdana leđa.  Ovo nije rasprava o tome je li ispravan tvrdi ili meki trbuh.  U stalno promjenjivim  životnim okolnostima trebamo mudar trbuh koji zna  kako sudjelovati u naporu kada je potreban  i kako pustiti kada nije potreban.

SIGURNO ISTEZANJE
„Varijacije uvijanja“

Nakon  savijanja, sljedeći dan možete istraživati uvijanje ili istezanje. Ležeći na trbuhu lagano, bez prekidanja pokreta, bez prekida disanja, bez stresa, nađite vlastiti način kako da postepeno  odvojite težinu noge ili ruke od tla i uvijete leđa. Osjećajte kako pokret teče od noge prema ruci dok se kroz cijelo tijelo prenosi pokret.  I vaša glava se uključuje jer se zaokreće dok se kralježnica svija. Disanje se usklađuje s ritmom pokreta. Tim pokretom vaša se leđa uvijaju, ali ne  tako da se skraćuju,  nego produljuju kroz prostor.
Pokušajte istražiti različite kombinacije.
Počinjete koordinirati istovremene  pokrete ruku, nogu i glave.  Počinjete doživljavati jedinstvenog sebe kroz ritmičko pulsiranje  pokreta koje je zajedničko svim živim stanicama, svemu živome.  Nakon što iskušate pokret nekoliko puta, odmarate se u skladu s prirodnim ritmom,  kada nakon plime aktivnosti slijedi oseka odmora.
Kada organizam prepozna taj pokret i kada on postane jasniji i jednostavniji, možete se početi s njom igrati.
Zibanje postaje izvor užitka. Javljaju li  vam leđa da su umorna od zibanja okrenite se na leđa, držite koljeno u rukama, kružite njime kroz zrak i osluškujte dijalog između leđa i tla. Osjećajte kako krug koji činite s koljenom tiska donji dio leđa prema tlu i ocrtava odgovarajući krug.  Otkrivajte kako  se svaka promjena u koljenu odražava na način  kako organizirate  neki dio leđa.  Možete pokretati koljeno tako da liječite leđa,  a umornim i osjetljivim križima dajete  rijetku priliku da se oslone na tlo i potpuno se opuste.  Čekate da svi dijelovi dobiju poruku kako je ispravno nasloniti se i opustiti se.  Jednostavan način da odmorite umorna leđa.

PUZANJE
„Ugađanje leđa prvotnim pokretima“

Bolovi u leđima jedni su od najuobičajenijih pritužbi među ljudima. Umjesto da za bolove u leđima pokušate okriviti građu ili držanje, možete otkriti kako se vaša leđa kreću, kako zapravo djeluju, možete otkriti svoj način kretanja.  Jesu li  idealna leđa zakrivljena ili ravna?  Umjesto unaprijed stvorene ideje o tome  koja je statička struktura najbolja za leđa, upitajte se kako vaša leđa funkcioniraju. Pokušaji da se ostvari pravilna  građa vode u neprestanu borbu. Građa proizlazi iz  načina kako se organizmom koristimo i taj način kako se sobom koristimo vodi u promjenu nas samih. Možete se kretati, a kroz kretanje ostvariti promjenu i ispraviti i vlastitu građu i njezinu učinkovitost.
Istražujete što vaša leđa mogu učiniti, kako se iz trenutka u trenutak organiziraju  da bi ponovo zadobila svoj oblik. Koliko vješto ponovo poprimaju uspravan oblik. Život se neprestano mijenja. Zdravlje znači ovladavanje promjenama.   Osjetite  prebacivanje iz jednog položaja u drugi u trenutku dok savijate donji dio leđa i dok ga ponovo uvijate. Obratite pažnju na međusobno djelovanje glave i zdjelice i polako naučite leđa kako biti mudrija. Želite razviti leđa koja se neće  zaglaviti ni u kojem položaju ili kombinaciji položaja. Leđa koja znaju  kako se kretati s osjećajem ugode kada su i savijena i uvijena.  Leđa koja znaju kako se pomaknuti iz jednog položaja u drugi, koja su usklađena i slobodno se i lako kreću kroz sve zahtjeve koje pred njih postavlja život. Obnavljanje zaboravljenih  međuodnosa i oblika širi mogućnost kretanja i približava vas onome što ste po prirodi trebali biti.

KOLJENA U SLUŽBI KRALJEŽNICE
„Valovito kretanje u prvotnom plivanju“

U organskom životu kretanje je kružno ili valovito. Odrastajući,  mislimo da je kretanje pravocrtno, negirajući tako izražavanje vlastitog tijela i pravo našeg uma da zamišlja cjelokupni ples.
Ugibanje koljena u stranu  vraća nas u ocean odakle je potekao sav život. Taj pokret nogu je pulsirajući udarac u stranu  kod prvotnog plivanja. Sigurno ležeći na tlu, savijenih nogu, eksperimentirajte,  savijajte koljeno i ispružajte dok je okrenuto u stranu.  Pokrećite se lagano i nježno, osjećajući pritom kako usmjeravanje koljena u stranu odgovara okretanju zdjelice, pri čemu se cijeli prsni koš lagano zakreće. Kod prvotnog plivanja koordinacija pokreta ima za svrhu unaprijediti organizam u okviru njegovih  funkcija.  Kada pokrenete nogu u skladu s onim  što je prirodni program, shvatite da se koljeno lakše savija dok se krećete u istoj ravnini, kad nema zadatak da pri kretanju diže ili nosi težinu. Dižete  teret  tek nakon što  ste savili koljeno. Snažno dizanje izvodi se potiskivanjem stopala  o tlo. Ta potraga za prirodnim smislom  ne oporavlja samo međusobni odnos leđa i koljena, nego potiče i funkcionalnu sigurnost. Biti siguran u organskom smislu  znači cijeniti osjećaj  ugode.

PUZANJE
„ Osvještavanje podjele rada između vrata i torza“

Ako vam vrat zadaje problema, pristupite mu sa stanovišta podjele rada u pokretu tog primarnog kretanja. Legnite na leđa i pokrenite igru stopalom. Okrenite stopalo u položaj  koji vam daje snagu da se odgurnete naprijed. Osjećajte kako pritisak stopala prema tlu stvara promjene u cijelom sustavu.  Zdjelica se mora zaokrenuti  kako bi dopustila koljenu  da dođe sa strane i cijela se kralježnica rotira. Uvijanje se penje sve do vrata.  Tijekom tog procesa vrat ostaje pasivan, dok torzo okreće glavu. Osluškujte interakciju dok potiskujete dlan u tlo.  Kao u početku evolucije, dok je ruka služila kao prednja noga, potiskujete tlo planeta, a ono vam  odgovara protusilom (reaktivnom silom) i preko ruke pomiče leđne lopatice bliže kralježnici što dovodi do zakretanja leđa  koja kroz taj prijenos okreću glavu na jednu stranu.
Uzimate u obzir i sve ostale  dijelove tijela koji sudjeluju u zakretanju. Cijeli se organizam obnavlja kada mu dajete priliku da osjeti ono što je izgubio kada je počeo hodati na dvije noge. Pozivate torzo da tome doprinese i poštedi vrat svakog suvišnog napora.  Organizacija pokreta kod puzanja prisjeća se podjele rada kakva je bila u izvornom planu prirode, kada je torzo obavljao većinu teškog rada kod rotacije, a vratu je ostalo da završi konačno poravnavanje, precizno fokusirajući periskop osjetila.

„Pomlađivanje  pomoću istraživanja neuobičajenih pokreta“
Povećanjem repertoara kretnji koje vam postaju dostupne proširuje se i vaš životni ushit. Osjećate se mlađe jer se, njegujući temelje vaših pokreta, uključujete u aktivnost koja je povezana s vremenom  vaše mladosti.
Stotine procesa uključenih u Svjesnost kroz pokret pružaju vam istinsku priliku da ukinete svoju programiranost i uživate obnovljeni organskim, uvijek novim iskonskim pokretom.