Movement Intelligence / Mudros i umijeće kretanja

bobes for life zagreb 2011Unaprijedite kvalitetu svojeg kretanja kroz programe: 

BFL(Bones for life) / Kosti za život,
BFL(Bones for life) on chairs / Kosti za život-program vježbi na stolicama,
WFL(Walk for life) / Hodaj za život i Mindful eating / Osviješteno jedenje.

  

bfl_2011_8

Skladno držanje tijela i harmonično kretanje odraz su našeg zdravlja, naše cjelokupne osobnosti i načina kako vidimo svoje mjesto u svijetu.
Bez obzira koliko imate godina, u kakvom se stanju nalazite i kakva vam je osobna povijest, uvijek možete naučiti kako unaprijediti kvalitetu svojeg kretanja, a time i sveukupnog djelovanja.

Bones for life je jedinstven način vježbanja-učenja usmjeren na ugađanje pokretačkog sustava. "Uštimano" tijelo snažnije je od tijela čiji su pojedini dijelovi čak i izrazito jaki ili izvježbani dok smo postizanjem dobrog stava tijelu omogućili da dobro diše i kvalitetno izvodi svakodnevne aktivnosti: da radi, hoda, trči, sjedi, pleše ili vježba - a da pri tom ne oštećuje zglobove i ne nakuplja bolove.
Optimalno držanje tijela i ekonomično kretanje postižu se tako da se reaktivna sila gibanja učinkovito prenosi kroz tijelo na način domino-efekta. To podrazumijeva ujednačeno raspoređivanje rada na sve dijelove tijela po dobroj putanji čime se spriječava nastanak mehaničkog stresa čak i na osjetljivim zglobovima.

Program nudi niz praktičnih vježbi koje se izvode na podu, na stolcima i u stajanju.
Koriste se pomagala: zid kao oslonac, utezi male težine i trake od tkanine.


bfl_2011_6

Povezivanjem tijela (trakama duljine 7m) stvaraju se uvjeti za aktiviranje svih dijelova tijela u harmonično koordiniranu izvedbu. Tako integrirani dijelovi tijela također postaju pouzdanom osovinom za izvođenje različitih antigravitacijskih kretnji, poput poskakivanja na petama, trčanja ili skakanja.
To je razlog zbog kojeg čak i osobe s oslabljenim funkcionalnim sposobnostima ponovo i na potpuno siguran način uspijevaju iskusiti energičnija gibanja, ili elastična i ritmična pulsiranja kroz tijelo, što osigurava čvrste kosti, podiže vitalnost i poziva na kretanje.

BFL  za djecu i mlade:
Ova radionica posebno je namijenjena dobnoj skupini mladih zbog mogućnosti preventivnog djelovanja od nastanka bolova, ukočenosti, te kroničnih smetnji pokretačkog sustava, osteoporoze kao izrazito javnozdravstvenog problema, pretilosti i sličnih problema koji se javljaju uslijed nedostatka kretanja.
Program je usmjeren na učenje kako učinkovito koristiti svoje tijelo otkrivanjem vlastitih mogućnosti te širenjem izbora i načina djelovanja i opažanja svijeta, što je posebno važno za tjelesno i mentalno zdravlje mladih. Kroz program se također djeluje na jačanje vitalnosti organizma s obzirom na izazove današnjeg zahtjevnog i u mnogome neprirodnog života (sati i sati provedeni u školskim klupama, za radnim stolom, ispred kompjutora ili TV-a, u automobilu...).

BFL POMAŽE U:

- obnavljanju prirodne inteligencije tijela
- postizanju skladnog držanja tijela
- dobrom kretanju = disanju

- jačanju kostiju
- reguliranju mišićne napetosti
- boljoj organizaciji i koordinaciji kretanja
- smanjenju rizika od pada i prijeloma
- oporavku spontane elastičnosti zglobova
- poboljšanju rada središnjeg živčanog sustava
- poboljšanju emocionalnog i mentalnog zdravlja
- snižavanju stresa i otpuštanju bolova
- obnavljanju biološkog optimizma

Bones for life on chars / Kosti za život – program vježbi na stolicama
Dinamičko sjedenje

je program vježbi kojim se obnavlja sposobnost pronalaženja ugodnog i uspravnog načina sjedenja i stajanja, kao i promjena položaja - iz stajanja u sjedenje na stolici ili podu i natrag. Program uspostavlja postupan, prirodan i učinkovit oporavak vitalnosti te ga posebno preporučujemo osobama koje provode puno vremena u sjedenju, onima koje imaju poteškoća u posjedanju i ustajanju sa stolice ili poda, kao i osobama kojima je otežano vježbanje na podu.
Suvremena kultura sjedenja na stolicama i foteljama ima dugoročne posljedice na život suvremenog čovjeka. Iako nas u jednu ruku nas štedi od nekih zahtjevnih pokreta, poput posjedanja na pod i ustajanja, ova životna olakšica u konačnici koči naš anatomski potencijal, oslabljuje kosti i osiromašuje pokretljivost.
Program Dinamičkog sjedenja uvodi polaznike u niz kratkih procesa koji su oblikovani tako da ožive i reorganiziraju uobičajeno fiksirano sjedenje čime kod polaznika razvijaju ideju dinamičkog karaktera sjedenja. Uvježbava se i skladno namještanje kostiju skeleta u pouzdanu osovinu koja nas drži, te skladno prenošenje sila kroz tijelo. Time se zadovoljava jedan od osnovnih preduvjeta za jačanje i obnavljanje kostiju.
Ovaj se program sastoji od Osnovnog Bones for life programa nadpunjenog specifičnim pokretima koji se izvode na stolicama. Osim toga, u nekim procesima se ne koriste stolice, već trake od tkanine ili zid kao oslonac.

S obzirom da se u ovom procesu koriste ne samo fizičke, već i kognitivne i psihičke sposobnosti poput vizualizacije i usmjeravanja pažnje, čime se pokreću vrlo suptilni procesi, osobe s invaliditetom se lako uključuju u program.

Walk for life  / Hodaj za život

Walk fo life / Hodaj za život je novi program vježbi koji se izvodi kombinirano u prirodi i dvorani. Usmjeren je na oporavak gornjeg dijela leđa čija je fleksibilnost narušena već samim uobičajenim hodanjem na dva oslonca. Program, osim toga, direktno utječe na osnaživanje balističke snage pokretnja naprijed.
U programu se koriste štapovi za hodanje koji služe kao pomoć u postizanju ravnoteže i koordinacije, ali i kao alat za oživljavanje ruku, posebno njihove prvobitne funkcije prednjih nogu i prenosnika reaktivne sile podloge kroz tijelo. Ovakvim se kretanjem lopatice potiskuju unatrag i pokreću gornju kralježnicu. Na taj se način obnavlja fleksibilnost onog najukočenijeg dijela kralješnice, te se poboljšava cjelokupna vitalnost organizma. Odguravanjem štapova o pod osnažuje se balistički faktor propulzije i potiče snažnija mobilizacija.

Mindful eating / Osviješteno jedenje

Voditeljice:
Ingrid Kecerin Kasumagić, dipl. kineziolog, tel. 091 506 9505
Ivana Vuković, bacc.fizioterapije, tel. 092 299 6671